דילוג לתוכן

מאבק משפטי וציבורי לביטול מעצר המשוררת טאטור

אוקטובר 30, 2016

הכתבה שלהלן פורסמה היום בשיחה מקומית, לקראת הדיון מחר (שני, 31.10, ב-9 בבוקר) בבקשת המשוררת לביטול מעצרה הנמשך כבר יותר משנה.

עדכון: בינתיים נדחה המשך הדיון בבקשה ליום שני ה-14 בנובמבר בשעה 10 בבוקר. השופטת לילי גפר ביקשה תסקיר קצין מבחן כדי לבדוק אם יש יסוד לטענת הסנגורים כי "מסוכנותה של טאטור פחתה" מאז ההחלטה על מעצרה…

ב-11 באוקטובר מלאה שנה למעצר המשוררת הפלסטינית מריינה שבגליל דארין טאטור. לרגל תאריך זה חתמו יותר ממאתיים משוררים, סופרים, אקדמאים ומי שחופש הדיבור יקר לליבם על מכתב הקורא לשחרורה המיידי ממעצר הבית בו היא שוהה ולביטול ההאשמות נגדה. ביו החותמים א.ב. יהושע ודויד גרוסמן.

המאבק המשפטי

כזכור טאטור מואשמת ב"הסתה לאלימות" בעקבות שיר מחאה נגד הכיבוש שפרסמה ביוטיוב ובפייסבוק. משפטה מתנהל בפני השופטת עדי במביליה בבית המשפט השלום בנצרת. בספטמבר הסתיימה פרשת התביעה וב-17 בנובמבר אמור המשפט להתחדש, כאשר בראשית פרשת ההגנה תעיד המשוררת עצמה, לראשונה מאז מעצרה.

סנגוריה של טאטור צפויים להציג שני קווי הגנה עיקריים. ראשית יטענו כי הפרסומים בהם נאשמת טאטור, השיר ושני סטאטוסים בפייסבוק, הינם ביטוי לגיטימי של מחאה ואינם מהווים הסתה לאלימות משום סוג.

שנית הם צפויים לטעון כי המשטרה והתביעה נוקטות מדיניות שיטתית של אפלייה באכיפה, וכי פרסומים רבים חריפים בהרבה ממה שמיוחס לטאטור, ובמיוחד הסתה וקריאות לאלימות חמורה כנגד הציבור הערבי, מתפרסמים ברשת ומחוצה לה ללא שהמפרסמים יעצרו או שיוגש כנגדם כתב אישום.

התביעה, שכאמור סיימה להציג את עדיה בספטמבר, ממשיכה להתנהג כאילו אשמתה של טאטור מובנת מאליה. פרשת התביעה כולה התמקדה בנושאים טכניים: הוכחה כי הפרסומים בפייסבוק וביוטיוב אכן שייכים לטאטור – לצורך זה הביאו מומחי מחשבים, את החוקרים שחקרו את טאטור ואף זימנו כעדי תביעה את אחיה וחברתה הטובה ש"זיהו" את דפי הפייסבוק שלה.

המשך קו התביעה מתבסס על כך כי טאטור הינה "משוררת מפורסמת" ולכן מסוכנת במיוחד ויש להחמיר עימה הן בתנאי המעצר והן בענישה. אולם בפועל התביעה לא הביאה שום עדות לכך שטאטור אכן היתה מפורסמת לפני מעצרה מלבד ידיד אחד שהודה שהוא "מכיר אותה כמשוררת", והעובדה שהיא הוזמנה להקריא שירים שכתבה ביום הזיכרון לטבח כפר קאסם וביום האישה הבינלאומי בנצרת.

מעבר לכך, בנושא המהותי ביותר, התביעה לא הביאה שמץ של ראיה לכך שבפרסומיה של טאטור אכן היתה סכנה ממשית של גרימת אלימות בפועל, כפי שדורש החוק בענייני הסתה. נראה כי התביעה מניחה שהעובדה כי דארין הינה פלסטינית הקוראת למאבק נגד הכיבוש מספיקה כדי להוכיח את אשמתה.

אופי ההאשמות נגד טאטור מחייב העלאת נושאים עקרוניים של חופש הדיבור והסטנדרטים המקובלים של מחאה בביטוי אמנותי. בפני הסנגורים ניצבים אתגרים לא פשוטים: להבהיר לבית המשפט את דבריה של טאטור שנאמרו בערבית, להציג את משמעות הדברים בהקשר הפוליטי של תנועת המחאה הפלסטינית ולנטרל את הדעות הקדומות הרווחות הרואות בכל פלסטיני תוקפן ובכל מחאה פלסטינית "טרור".

צוות ההגנה התחזק לאחרונה עם הצטרפות עורכי הדין נרי רמתי וגבי לסקי לעורך הדין עבד פאהום. מחכה להם עבודה קשה. אולם כיוון שהגנה מלאה וראויה תדרוש זמן לא קצר, העדיפות של צוות ההגנה כרגע היא להוציא את טאטור ממעצר הבית ולאפשר לה לעבוד ולחיות את חייה עד להכרעה במשפטה.

בקשה לביטול מעצר הבית תידון ביום שני ה-31 לאוקטובר

מעצר הבית המתמשך מהווה לחץ בלתי פוסק על הנאשמת לקצר את פרשת ההגנה או אף להודות בהאשמות במסגרת "עיסקה". במקרים רבים של האשמה בהסתה נאשמים נידונו לפחות משנה מאסר. שיך ראאד סלאח, מנהיג התנועה האיסלאמית, מרצה כעת עונש מאסר של תשעה חודשים לאחר שהורשע בהאשמה דומה. חרותה של טאטור כבר נשללה ליותר משנה ואם תורשע ותידון למאסר התקופה הממושכת במעצר בית לא תחשב חלק מהעונש. למעשה מעצר הבית מהווה עונש נוסף על כך שטאטור עומדת על חפותה ועל זכותה להוכיח זאת לבית המשפט.

ביום חמישי ה-13.10 הגישו הסנגורים בקשה ל"עיון חוזר" בהחלטה על מעצר הבית. שופט בית המשפט בנצרת שקיבל את הבקשה לא קבע מועד לדיון אלא שלח אותם להביא את תגובת התביעה תחילה. התביעה הודיעה כי אינה פנוייה להגיב עד לאחר החגים. נזכרנו כי בפעם הקודמת שבה הוגשה בקשה ל"עיון חוזר" בתנאי המעצר לקח כמעט שלושה חודשים מהגשת הבקשה ועד להחלטה שאיפשרה לטאטור לחזור מהגלות שנכפתה עליה בקרית אונו ולהמשיך את מעצר הבית בביתה שבריינה.

בינתיים הגישו הסנגורים בקשה נוספת לקבוע מועד לדיון במעצר הבית ולא לחכות לתביעה, שמוכנה לדחייה אינסופית כל עוד טאטור עצורה. סוף סוף ניצחון קטן: הדיון נקבע ל-1 בנובמבר. התובעת הודיע כי לא תוכל להופיע במועד שנקבע וביקשה דחייה. הסנגורים התעקשו ואמרו כי הם מוכנים רק להקדים את הדיון. כך נקבע לבסוף הדיון ליום שני ה-31 באוקטובר בשעה 9 בבוקר בפני שופט המעצרים התורן.

התרחבות הסולידאריות הבינלאומית

בנתיים הפך מעצר המשוררת דארין טאטור לסמל בינלאומי למעצר בלתי צודק בניסיון להשתיק מחאה לגיטימית ולדיכוי שלטוני נגד חופש היצירה. אתרים מרכזיים בארצות הברית כמו "סאלון" ו"מונדווייס" נתנו כיסוי נרחב לפרשה. סרט וידאו שהפיקה "אלג'זירה" באנגלית זכה לכשש מאות אלף צפיות. בדף הפייסבוק "Free Dareen Tatour" ניתן למצוא קישורים למאות מאמרים ופרסומים בעשרות שפות המגנים את מעצר טאטור או מזכירים אותו כמקרה אופייני של דיכוי.

מי שהתגייס במיוחד להגנה על טאטור היא הקהילה הספרותית הבינלאומית. רבים מהשמות הגדולים בספרות העכשווית בארה"ב נמצאים בין אלפי החתומים על קול קורא לשחרור טאטור שפרסמו "קול יהודי לשלום" ו"עדאלה ניו יורק". ארגון "פן הבינלאומי", ארגון של סופרים להגנה על חופש הביטוי, וסניפי "פן" בארצות רבות פרסמו גילויי דעת וערכו פעולות סולידאריות.

"פן" הקדיש את "היום הבינלאומי לתרגום" השנה, ב-30 בספטמבר, לסולידאריות עם טאטור באמצעות תרגום שירה "משוררת מאחורי הסורגים" ל-13 שפות. בועידה השנתית ה-82 של פן שנערכה בסוף ספטמבר  בגליסיה שבספרד צויינה העדרותה של טאטור עלי ידי אחד "הכיסאות הריקים", יחד עם יוצרים נרדפים ממצרים, סין והונדוראס.

כעת ב"פן" מתכננים גם פעילות סולידאריות מיוחדת ב-15 בנובמבר, יום המוקדש לכותבים הנמצאים במאסר. האם יהיה זה מוגזם לקוות שעד תאריך זה תשתחרר המשוררת דארין טאטור ממעצר הבית?

 

 

 

2 תגובות
  1. מנחם ארז permalink

    בושה וכלימה למערכת המשפט והמשטרה שלנו

Trackbacks & Pingbacks

  1. המשוררת דארין טאטור הפריכה בעדותה את אשמת ההסתה | חיפה החופשית

כתיבת תגובה